Monday, December 17, 2012

PMS

so, last night was tough! when i said tough, it means full with emotions. mcm biasa lah. last weekend blk kampung. dah HUHAHUHA segala dgn my nieces and nephews, bile balik puncak alam, KREK KREK...mcm senyap gile n kedengaran cuma bunyi2 cengkerik. so, the process to adapt with the so called 'new' environment is hard for me sbb, yela, makin nak kawen ni, makin la berat hati tok melakukan segala2 yg berkaitan meninggalkan family. especially bila br blk dr sana. belum blk tu, rasa ok je lg. macho je. da blk rumah, n pastu nak keluar, MASYAALLAH! mcm kene angkut batu berpuluh2 kilo atas bahu ni haaaa!

so, i was tired. very2 tired. alhamdulillah, still manage tok finish up my second last assignment. ada lg 1. hehe. BERUSAHALAH! :D study la jgk sikit2 for today's test, and also ALHAMDULILLAH. berkat doa ibu jugak rasanya...ALLAH permudahkan urusan. tp, mcm biasalah. bila2 time PMS ni, mixed emotion punye phase tu pon tibaaaaa...jeng3! even the slightest mistakes can lead to sadness, madness, and every other -ess! and of course, basically the one yg akan terkena tempias time kat rumah JOHOR is my parents. bila aku rasa terabai je, i mean, kdg2 bila abah keluar xajak pon teros nak merajuk. xnak ckp n xnak makan la, buat kerja xberhenti la, and segala mcm cara yg aku biasa buat tok menunjukkan tanda protes aku lah! (reminder: tp never go too far sampai kurang ajar ok!) tp alhamdulillah, abah sgt lah caring and understanding anak dara die yg seorg ni. balik tu mesti abah akan belikan something yg aku suka mkn, mcm putu bambu kat kedai feberet, or rojak buah yg boleh buat aku meleleh air liur ke, gorengkan aku telur mata dgn kuning cair ke..teros ok! hehehe. i miss my abah so very much. selama bertahun2 melayan kerenah aku tanpa pernah mengeluh even sekali. xpernah merasa diri tu terbeban sebagai seorang mangsa keadaan. sbb itu adalah fitrah seorang perempuan. beruntunglah sesiapa yg dpt mencari seorg suami seperti abah. :)

so, PMS or pre-menstrual syndrome is commonly happens before the girls period. kalau korg google, jumpe la mcm2 facts about it. so, biasanya start during the second half menstrual cycle. and FYI, menstrual cycle tu different for different people. standard 28 days, tp ada jgk la yg 30, 35 and bla3. so, if menstrual cycle cth la 28 hari, PMS ni akan start pd hari ke-14 selepas first day period. and semakin dekat dgn tarikh nak period tu, semakin lah menjadi2. hoho! and, PMS ni akan stop biasanya 1 ke 2 hari selepas period. physical changes yg biasa jd adalah, perut rasa bloated and penuh angin, pastu breast rasa tegang, pastu kdg2 sembelit, kadang2 cirit birit, pastu mula la rasa nak makan mcm2, and pastu kepala sakit berdenyut2 sbb akn sgt ssh nak tolerate noises and light.

besides that, the girls yg tgh melalui PMS ni akan cepat confuse, ssh nak fokus, cpt lupa, selalu kepenatan, pastu rasa bdn pon lembab je. pastu emosi selalu terganggu dgn rasa sedih, rasa sgt keseorangan, rasa hopeless, cpt tension and bla3... penat plak nak rephrase segala ayat dr  web ni. so, allow me to copy and paste eh. hehehe.

The most common physical symptoms include:
  • bloating and feeling gaseous 
  • breast tenderness
  • Clumsiness
  • constipation or diarrhea 
  • Food cravings
  • headache 
  • Less tolerance for noises and lights
Other symptoms include:
  • Confusion, difficulty concentrating, or forgetfulness
  • fatigue and feeling slow or sluggish
  • Feelings of sadness or hopelessness
  • Feelings of tension, anxiety, or edginess
  • Irritable, hostile, or aggressive behavior, with outbursts of anger toward self or others
  • Loss of sex drive (may be increased in some women)
  • Mood swings
  • Poor judgment
  • Poor self-image, feelings of guilt, or increased fears
  • Sleep problems (sleeping too much or too little)

pastu bile aku scroll2 kat google pasal PMS, ada la mcm2 gambar lawak yg menyatakan kebenaran PMS nih. hoho! so, thanks to mr. google for these images: 
so very me. hahaha
me too? hahaha
this is how it feels like. :(
and this is what i wish for if i met a guy that refuse to understand my situation. hoho!
so, to me the conclusion is being both male and female is not that hard. both gender ALLAH dah kurniakan dgn kelebihan and kekurangan masing2. kadang2, ada org ckp senang jd perempuan sbb senang nak masuk syurga, taat perintah ALLAH, taat suami, hotmat kedua ibu bapa tp dengan adanya kurniaan ALLAH seperti PMS ni, bukan senang nak buat semua tu, especially tang nak taat suami tu bila dah kahwin nnt. tp, ada jugak perempuan yg ckp senang la jd lelaki, xyah tanggung PMS, xyah tanggung penat mengandung and sakit bersalin, xyah sibuk2 nak kene jg nak, kemas rumah n bla3. tp dlm pada masa yg sama, dgn segala kelebihan yg ALLAH kurniakan pada kaum lelaki, terselit juga tanggungjawab tersendiri yg perlu mereka galas, mcm cr nafkah tok keluarga. sbb itu lah both male and female kena faham keadaan masing2. kalau tidak, mmg meletus lah perang dunia ke-3! hahaha. 

semua kesenangan and kesusahan di dunia ini adalah satu ujian. kita lah yg perlu decide tok terus berjuang ataupun menyerah kalah. 
:)

No comments:

Post a Comment