Tuesday, October 9, 2012

i miss them, so badly.

alhamdulillah, i had a so very great weekend. thanks to my beloved lecturer (ceh! br la beloved kannnnn... :P) sbb tukar jadual kami and finally membuatkan kitorg free on Thursday and Friday. yeay! so, i decided to go back to my hometown. ahhhhhh... i feel at ease. alhamdulillah. tgk je kereta abah drp dalam bas my hearts pounding. berdebar2. mcm jumpa kekasih yg dah lama terpisah. jumpe encik tunang pon x mcm ni! haha. how i miss my daddy. bukak pintu kete. tgk je seraut wajah yg dirindui tu, aku rasa mcm segala beban dalam kepala otak aku ni hilang! terus ketenangna tu dtg menerpa. subhanallah.

dihalaman rumah, aku terpandang pokok limau bali yg abah tanam tepi parit.
"eh, abah, limau bali tu dah masak ke?" aku tanye sbb limau tu dah xde kat pokok.
"xla...xmerasa pon...dah kene amek dgn org. ade org berkenan." dad answer.
"hish! apela. org punye la tggu nak makan. senang2 je die amek. da la xnak berusaha ke ape, tau curi je. pisang pon sama, petai pon sama. hisyyyyy!!!!" aku marah2, membebel sorg2.
"xpela, mungkin mmg bukan rezeki kita, anggap jela sedekah. insyaALLAH ALLAH akan balas dgn yg lain..." -abah-

gulp!malu!

sungguh tenang sekali. aku yg xmerasa susah nya menanam, menyiram, membaja pulak yg bising2. yg menusahakannya rileks je. hurm.

turun kereta, alhamdulillah. nampak sesuatu yg telah membuahkan hasil! pokok jagung yg aku tanam dgn ibu time nak puasa dulu dah berbuah. abah kata dah boleh petik n rebus. tp aku x sempat nak tgk lama2 sgt sbb tros lari gi kat ibu. hilang teros rasa marah sbb hilang limau bali. hahaha.

pokok2 jagung kami kat depan umah. :)

alhamdulillah. ALLAH masih bg nikmat. manis betol. paling manis yg penah aku makan lah! ibu ckp maybe sbb lepas petik tros rebus n makan. masih segar. 


keesokan harinya jumaat. aku ajak abah gi pejabat agama sbb aku nak amek borang tok bernikah. abah hantarkan and ibu pon ikut jgk, selama ni bukan main payah lg nak ikut gi mana2. semenjak duduk ber2 kat rumah ni, romantiknya lain mcm je parents aku ni. hahaha. so sweet!

bayar RM5 and dapatlah borang tu. isi tok HIV, pastu tros gi klinik. wat test HIV sume2.

eksaited terlebih ke ape? awal giler isi borang. hahaha.

pastu kitorg gi pulak la ke kedai, cari cadar tok hari bahagia ku nnt. pastu beli kain tok kenduri. pastu balik. hahaha! sepanjang cuti ni jgk aku sempat la ushar2 nak andam, pelamin and bla3. abah helps me a lot! tq abah! sayang banyak3! :D

tp dalam kesibukan tu jgk kene jgk siapkan jahitan baju bakal mentua. haih...ibu paksa. :(
tp betullah, even xcantik pon, tp da jd tanggungjawab sbb aku dah amek n sudi tok jahit ritu...ikhlas2... :p

da malam2 ni, aku mcm homesick. teringat ada air nenas yg ibu bekalkan dalam peti ais. tiba2 menitis air mata. i miss u ibu, abah. :(

air nenas dalam botol. yummy! the only bekal yg tggl. :(

semakin mendekati tarikh, semakin aku rasa berkecamuk dalam diri nih. seriously, rasa excited tu xdapat lgsg mengalahkan rasa sedih utk meninggalkan tanggungjawab terhadap kedua ibu and abah sendiri and berbakti kepada suami tercinta dan ibu dan ayahnya pulak. tp mcm biasalah, semakin kita nak menghalalkan sesuatu yg haram, semakin halus cara syaitan guna utk menggoda kita. ibu selalu pesan:

"jgn anggap berbakti kepada org tua faizal tu satu beban, ikhlaskan diri jaga mereka tu mcm kau jaga ibu n abah sendiri...insyaALLAH, benda tu xkan menjadi satu bebanan sebab ALLAH akan permudahkan..."

aminnnn...doa ibu antara doa yg dimakbulkan. seusainya majlis akad nikah nnt, ibu bapanya juga adalah ibu bapaku. tp rasa berdebar, sedih tu xdapat dinafikan langsung! jadi, aku menggunakan masa saki baki yg tggl ni tok berbakti dgn bersungguh2 utk ibu and abah. tp they too feel the same. makin dekat tarikh tu, makin mcm2 diorg nak buatkan utk aku. makin semua benda nak buat sama2 and makin sume yg aku suka cuba mereka sediakan. nak makan apa, nak beli baju ke x, aku suka nenas carikan nenas smpai seguni, rebuskan jagung, aku suka roti carikan roti, sambal, suka makan tahu belikan tahu...totally speechless. compare dgn ape yg aku dah buat tok mereka?

sebahagian nenas yg abah belikan. yummy! terima kasih abah! :)

sbb tu la...sementara ada waktu, mereka masih berada di muka bumi ni, sementara masih boleh bersama, embrace the moment. sbb 1 hari nnt, nikmat kasih sayang ni akan ALLAH tarik. samada mereka pergi tinggalkan kita, or kita pergi meninggalkan mereka (as in my case).

jadi, aku suggest, cara paling mudah tok berbakti kepada mereka even time kita jauh adalah dengan mendoakan kesejahteraan hidup mereka. marilah, berdoa. semoga ALLAH memelihara kedua ibu n abah kita xkiralah kat mana pon mereka berada. insyaALLAH. :)