Sunday, September 30, 2012

jom kahwin! :D

alhamdulillah, another process before enabling us to get married is DONE. yuhuuuuuuuu! i am proud of myself! so, my fiancee da xleh da la nak eksen die sorg je yg dah ade sijil kursus kahwin. miahahahaha.


ok, ni muke eksaited. dtg awal giler. first day 7.30 da terpacak situ. kaunter pon belom bkk. so, aku pon cam whoring dulu la...miahahaha.

ni buku...diorg yg bg. amek je...da bayo. hahaha

ni mcm2 la template yg die bg. tp aku baca sekali lalu je. huhuhu... 


ada mcm2 lg yg die bg termasuklah jadual, pen, buku nota n bla3. haha. tp yg paling penting sekali, dirg bagi....sijil kursus pra perkahwinan. hahaha. :D

so, sepanjang 2 hari ni, sesungguhnya memang sumpah byk bende yg aku belajar. bukan je dr facilitator. tp drp org sekeliling. nak cerita, tp penat sgt2. n bz giler nak basuh baju bagai2. so, maybe next time. insyaALLAH. kehidupan ni masih ade side yg kite xtau. sedih. tp nnt la baru sedih2. sekarang ni tgh excited giler. senyum xleh lekang dr bibir. hehehe. 

terpaksa tutup mulut sbb nak senyum je. hahaha.

ok, aku harap and doa supaya semoga aku dan sume org yg gi kursus tu mendapat keberkatan ilmu yg dikongsikan. insyaALLAH. :)

YES3! :D

Friday, September 21, 2012

one day it will come to an end.

i was sitting alone this afternoon, right before i fell asleep. again. i woke up and perform my solah. i look out the window then i saw what a beautiful scenery. subhanALLAH! then i start to think. for how much longer will it be there. then i decide to walk around my neighborhood. so i snap a few picture maybe for my memory? haha.

at the back, construction of mosque. insyaALLAH nnt bile dtg lg dah siap! :)

this is right in front of our house. pondok usang yg menjadi tempat kami bersosial bersama2 jiran tetangga. haha!

*home sweet home*

the tasik. selalu org memancing depan ni. soon, dah xde dah rupe tasik ala2 kampung mcm ni, sume akn diubahsuai menjadi tasik bandar. 

port biasa bg kami bergurau senda. :)

close up pondok yg dah uzur. igt lg dulu2 pernah gak rewang kat sini dgn makcik2 tuh. learn from them. tq makcik! 

empty sit, waiting to be filled. 

promote skit my rumah sewa since atok dah suruh kitorg carikan pengganti. yela, this will be our last sem in puncak alam before we leave for clinical. hopefully everything's gonna be okay. insyaALLAH. :)

so rumah sewa kitorg ni terletak di Lavender Villa no 165. currently, kitorg sewa RM950. fully furnish. keselamatan tu insyaALLAH sbb sekarang pak guard dah boleh pakai. so, sape2 yg berminat, kriteria yg diperlukan mestilah pandai menghormati org tua n baik2 je. tu request drpd atok. hehe. tempat die mmg awesome! =D

bile mengenangkan nasib diri yg semakin meningkat usia, rasa takut n sedih. adat bertemu, ada berpisah. semoga ukhwah yg dibina sepanjang tempoh pembelajaran kat sini berterusan. 



i pray that ALLAH may bless us in everything that we do, give us strength, lead us towards jannah, insyaALLAH. :)

Wednesday, September 12, 2012

blurrrrrrrrr!

bismillahirrahmanirrahim, assalamualaikum. sekian. cett! belom2, baru nak mula. sekarang jam 9.34 a.m. pg td pas sahur tros mandi n xtdo smpai sekarang. masih mencuba untuk bgn awal tanpa bantuan sesiapa kecuali my alarm clock. tp msih belom berjaya. teria kasih atiq sbb kejut sahur. xpe, mari terus berusaha. seperti jgk my FYP. still, very blur nak buat tajuk ape pasal ape, sume xpasti. pilih2, tp pastu rasa was2. mampu ke aku buat? lepas ke tajuk ni? hebat ke tajuk ni? *bajet* :p


bgn pg tros bace journal. mcm buang tebiat? haha. yela, even the boys pon da ade tajuk. aku? haha. xpe2, calon2 tajuk dah ade. sampai tersengguk2 depan lappy. last2 tros tutup lappy, bgn pakai tudung n sweater, tros jalan2 kat luar. amek udara segar. nyaman. alhamdulillah. keindahan ciptaan ALLAH. subhanallah. segala puji bagi ALLAH. =)

manusia ni kan xkan pernah terlepas dr godaan syaitan. syaitan plak ade mcm2 jenis spesis. antaranya ade yg bertugas untuk menghasut manusia supaya ragu2. mungkin syaitan tu yg sedang mendampingi aku and kawan2 sekarang ni. haha. adakah kita mampu untuk melawan godaan itu? tepuk dada, tanya iman. ceeeewwwaaaaaaaah! tp to me, with guides from ALLAH, we need to build the strength to overcome it.

dalam dunia ni, kita xkan dapat pasti tentang sebarang pilihan yg kite buat. betol x? setuju x? korg rasa korg pernah yakin ke dgn ape yg korg pilih selama ni? kalau kite betol2 yakin dgn pilihan kite tu adalah sesuatu yg betol yg perlu kite buat, xkan lah lg timbul persoalan "kalaulahhhhh.....", "nasib baik aku....." igtlh kwn2 ye, semua pilihan, jalan yg kite pilih ni keputusannya terbahagi kepada 2 samada membuat keputusan atas niat lillhita'ala ataupun berteraskan nafsu semata2. sebab itulah guru tauhid yg aku dulu selalu ckp manusia ni selalu terlali and terleka. kdg2 pada awalnye, niat tok melakukan sesuatu tu betol, tp lame2 time dipertengahan jalan niat tu berubah sedikit demi sedikit. sebab tu la niat tu perlu sentiasa diperbaharui.  syaitan tu adalah selicik2 ciptaan. mereka akan menggunakan cara yg paling halus mulus untuk mendekati manusia.

jadi, ape yg aku nak igtkan pada diri sendiri n korg2 sume, cubelah belajar untuk sentiasa memperbetulkan niat dalam setiap perkara yg kite lakukan. and igt, bende yg paling jauh and xkan dtg balik pada kite adalah masa. so, once dah decide, time tu kite xtau lg keputusan kite tu adalah yg betol and terbaik untuk kite ataupun tidak, and mcm yg aku btau td, masa xkan kembali lg. so, yg penting adalah give ur best in it. sbb ALLAH da btau dah kat kite, bahawa xkan ade sesiapa yg dapat mengubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka berusaha untuk melakukan perubahan. so, itulah masa terakhir kite untuk mengubah nasib kita sendiri sebelum kite menyesal di suatu hari nnt. dgn cara, give your very best! 

jadi, peringatan kepada diri sendiri terutamanya, stop worrying about something yg kite xpasti and xtau kesudahannya, yg ape yg penting, usaha untuk lakukan yg terbaik and terus berusaha dan berdoa semoga ALLAH memberkati setiap ape yg kita lakukan. insyaALLAH.


Saturday, September 8, 2012

give and take

bismillahirrahmanirrahim.. assalamualaikum, di subuh yg hening ni terjaga kol 5.50 a.m. mb sbb da biasa bgn n otak tros berfungsi tok siapkan anak2 ke sekolah. pg ni bgn pon pk nak buat sarapan ape, tp bile dgr suara abah mengaji, ok back to reality i am currently HOME. ahhh... it feels so good to be in this bed. but it cost me not able to look at the kids morning face. bgn dgn mata terpisat2. mintak air, nak kencing la, tolong bkk kan lampu la, nak mntk bwk bekal la bagai. yes, currently, i really miss them. may ALLAH protect them. insyaALLAH.
si botak2. haha. how can i not miss them?

setiap pagi mandikan, suapkan mkn, semoga jadi anak yg soleh. insyaALLAH.

the saying give and take is really applicable in almost every single thing we do. don't u agree with me? haha.

the same feeling when i think about myself getting married. i can never babysit them like i did this week. nak jumpe pon mestila ,akin susah. masing2 dah dengan kehidupan masing2. the same goes to my parents. of course ler pemimpin sy akn benarkan balik melawat. tp mungkin x sekerap time bujang ni. hujung minggu balik.

that's why every step we take may lead to something new. so, aku nasihatkan pada kawan2 sume, before amik keputusan tok kahwin, sila fikir masak2. it really is a very big decision to be made. insyaALLAH, lepas kahwin akan menikmati satu lg fasa kehidupan, tp kite akan kehilangan nikmat berkasih sayang dgn ibu and abah. to all the boys jgn lupe tanggungjawab akan berterusan samapai dah lepas kahwin. to all the girls tanggungjawab akan lebih utama kepada suami. sbb tu la rase sayu je hati ni bile kenangkan diri ni dah nak meninggalkan ibu and abah. n berkhidmat tok parents si suami plak. sbb tula selagi aku sebelum kahwin ni aku try as much as possible berkhidmat tok ibu and abah. tp still, xleh nak lawan jasa ibu and abah terhadap aku nih. sigh. =(

jadi kawan2, selagi ibu and abah tu masih boleh nak panggil2 kite, kite masih berpeluang tok melihat wajah mereka, and dengar suara mereka, sila lah embrace the moment. sbb satu hari nnt, either mereka tinggalkan kite, kite pon mungkin akan meninggalkan mereka. kurangkanlah memberatkan sesuatu yg lagha seperti facebook, twitter, korea, game, and bla3. jgn biarkan ibu and abah pggl smpai nak terkeluar anak tekak br nak dtg. kalau boleh, jgn la dibiarkan kudrat senja tu buat mcm2 kerja lg, pastu tgk je. sepatutnye, kte org muda ni volunteer! mcm ibu selalu ckp jgk lah..."buat baik dgn semua org. jgn berkira, sbb balasan tu milik ALLAH..." experience must have thought them well, so xyah la resist tok ikut.
now, back to normal. kinah gi siapkan jahitan lahhhhh! haha. k la. tata. =D

Thursday, September 6, 2012

as busy as a bee

pagi ni terjaga lmbt. duh! tu pon nasib baik abg  aku call tok kejutkan.haha. kalau x, silap2 xsekolah la budak2 ni. haha. 6.30 bgn tros masak air. kejutkan ifah n nadia suruh mandi cozz pakcik van tu akn dtg at 7. semalam janji dgn nadia tok masak nasi goreng terpaksaa aku mungkiri. tp daa explain n mnyk maaf la. kesian gak. sbb dr semalam die ckp nk bwk bekal. mb esok. insyaAllah. to the kids, we really do need to explain every single thing yg kte buat. kalau bende tu salah, btau kenapa xboleh buat. n if kite sendiri yg buat salah xleh nk tggikan ego tu tok tidak meminta maaf sbb they're learning. sume bende yg die nmpk kat sekeliling diorg.

nasib baik ade pisang. so aku buatkan cekodok pisang. n die bwk bekal tu je. huhu.

kenapa boleh bgn lmbt? haaaa.... ni satu hal, last nite lepas da suap qayum n daniel, si qayum yg demam tu muntah plak. mb perot die da masuk angin. demam xde selera nk mkn. siang mkn roti je. aku nk suap siang tu mati2 xnak mkn. siap sggp merajuk n tdo. mntk gorengkan nugget bile da goreng xmkn plak. sabar2. dah tu terpaksa la plak basuh muntah tu. kalau parents diorg ni ade xpe jgk. tp sbb 22 xde. i am their father n mother. daniel da kenyang tros tdo pas maghrib. qayyum pas aku bg ubat pon tros tdo. xpela tdo smpai pg. si daniel ni bgn plak kol 9. dah tros xtdo2 smpai kol 3 lebih. ajak aku main. aku plak da xlarat sbb x tdo siang smpai tertido2 teman die. xleh nak tdo jgk sbb diorg ni jenis tdo kene ade kipas. n aku mcm freezing. duh! so, sbb tu la bgn lmbt. haha. alasan2. :p

so aku tetibe wonder betapa besarnya pengorbanan my mum. jg n besarkan kitorg 10 adk beradik. xpenah lupe bwkkan kitorg bekal ke sekolah. xpenah nak buang2 masa mcm aku sekarang ni. sibuk kemas rumah, bercucuk tanam, dulu time aku sekolah ibu tanam jagung n ubi. sbb dulu kan dok berek polis. ade la tanah terbiar tu selamat ibu kerjakan. "asalkan kite rajin, x malas, kite xkan pernah rugi..." tu la ape yg ibu selalu ckp kat kitorg. tp....ok, aku x berapa nak mengamalkannya. tp aku cuba. insyaALLAH. berusahalah! my mom is really TERBAIK! =)

pg td pon tgh sibuk2 encik tunang tepon, dah kene marah. haha. maaf2. :p

sbb tu la, sekarang aku faham dlm rumah tangga isteri kene faham kesibukan n kepenatan suami. tp dlm pada masa yg sama, suami xboleh harap isteri dpt buat segala2nya dlm rumah tu sendiri. especially bile dah ade ank. aku tgk abg2 aku sume, alhamdulillah. both kene memainkan peranan. tugas mendidik anak2 tu terletak di kedua2 belah pihak. pada zaman sekarang ni, nak menyediakan keperluan fizikal x sesukar nak mendidik mental anak2, mengajar tentang agama.

tp pape pon, aku sgt suggest tok mengajar ank bende2 yg betol, kite kene la memperbetolkan diri kite sendiri dulu. kalau nak suruh diorg solat awal, kite pon kene tunjuk contoh solat awal, nak suruh anak2 tutup aurat, kite pon kene lah menutup aurat dgn betol. aku xckp pasal sesape pon. i was telling myself about it. sbb aku sedar tu sume kesilapan yg aku kdg2 buat. nak berubah tu senang, tp nak istiqamah dgn sesuatu perubahan tu bukanlah sesuatu yg mudah. oleh itu, kenapa tggu? mari mula sekarang dan belajarlah untuk istiqamah. insyaALLAH. =)

towards sakinah mawaddah warahmah. insyaALLAH. =D

Wednesday, September 5, 2012

6 month to go!!!

this holiday might be my last holiday with my beloved family. i mean, yela sebulan sepanjang2 cuti dok umah. aku rase da kawen sok, kene teman encik suami je la kot. haha. xtau la it is somthing to be happy about or sad about. haih. so, sume member2 kelas da start dgn FYP. termasuk lah member last minute aku kak bar. huh! xmengenang budi! bagai kacang lupekan kulit! *drama2*

so, actually, bukannye aku xnak start cari tajuk tok FYP tu, tp sbb tula. sbb, err, sebab...nnt la, pk lu jap. haha.

so, aku kire2, total adela sebulan full aku dok kat melaka ni menjaga anak2 yg sedang membesar. i was left alone with 5 kids. the eldest is 13 years old and the youngest is about 2-3 maybe? HAH! i was totally like in a training of being a mother. konon! jauh lg la kan. tp ok la, even penat gak la, bgn pg buat sarapan diorg gi sekolah, msk lunch, suap mkn, kemas umah, sidai kain, and bla3, tp aku still ade mase tok online, tgk tv. ku rase, kalau aku jd suri rumah nnt, aku sebenarnye byk masa tok melakukan aktiviti2 yg berfaedah. hurm. pk2 jap. tp kalau keje x la kot. last nite one of my nephew demam plak, muntah2. kesian. even terpaksa bgn kol 2.30 pg, aku sabarkan juga. pergh! penyabar gak aku ni rupe nye. :p

last weekend, my fiancee gi kursus kahwin and he was so very excited. setiap kali die balik i will ask and he will tell me what he learn from the course. ok la, hujung2 tu ade gak la gaduh2 manja sket. haha. and starting from that very day, beriya2 die suruh aku plak pergi cepat2. haha. insyaALLAH. sabar ye. betol gak, kalau dikirakan, tggl 6 month je lg pon yg tggl. bkn byk sgt masa tok aku bazirkan since persiapan aku still boleh dikatakan 0%. haih. tula, selalu bertangguh. duh!

tp ape yg aku perasan perubahan encik tunang lepas gi kursus tu, he's becoming a husband that i am dreaming of, even not totally but closer to it. lebih memimpin. i like it. peoples change. may me, myself ponnnn. haha. insyaALLAH.

selamat hari raya. =D