Thursday, April 19, 2012

sape xmakan cili, xkan rasa pedasnye...

owh! minggu yg sumpah memenatkan giler bab! ya ALLAH, tggl sehari, tp peritnye... hati dah lame kat umah. sejak last wiken lg kot. sbb my lovely mom dtg Banting itu hari. sbb konon2 byk sgt test, i x pegi. konon2 alasan wiken ni da nak balik umah 4 our mid sem break. apakandaya...

mcm biasalah! bekal ibu n abah xpenah miss. terima kasih ibu n abah! love byk3! kasih x terhingga! =D

hand made food from my mama! terima kasih ibu!

mcm tu la dr sekecik tapak tgn sampai la i da sebesar padang bola ni haaaa...ibu sentiasa akan bwkkan bekal. even abang n kakak i yg dah kawen, da ade anak berderet pon setiap kali nak balik ke rumah mereka, or ble2 ibu nak gi ke rumah mereka, mesti ade je yg ibu bwkkan! time kat asrama MRSM dulu, slalu la setiap wiken akan ade habuan tok roomate n floormate. heeee. skrang, setiap kali nak balikje mesti ibu siapkan sekali tok housemate yg lain. dok la hai pk kawan2 suke ape. tp anak nye cume i sorg je dlm umah ni. hurm. mcm tu la. kasih ibu n abah xterhingga. sampai kawan2 i sume dpt. hurm *jeles* :p

xsabar nak tggu esok! habis je segala urusan esok, aku vrrrooooooooooommm! tros nak ke TBS beli tiket bas! hahahaha! mcm main explorace plak! tp teramat sgt xsabar! urggghhhh!

so, beberapa hari ni, i dok la memasak ntah pape tok habiskan segala khazanah kat dalam peti ais tu haaaa.. last sekali tggl udang. xde bawang, xde cili, ikan bilis tggl bpe eko je. nak masak ape? last2 gi la hai menagih bawang kat jiran sebelah cik ana. habiskan kentang, plak, bapak banyak giler cekodok kentang yg jadi? rezeki jiran sebelah. tp kesian la diorg sbb rupe bentuk die dah sgt distorted sbb i was so very penat td. hahahaha. atie juara makan cekodok kentang! she is the first person to eat, samapai i dah nak habis goreng 1 tupperware adunan yg sgt besar tu pon she's still eating it. lol! 

udang plak, aku habiskan dgn jadi nasi goreng yg pelik rasanye sbb xde cili padi. tp diorg sume ckp ok je. mungkin sbb aku je yg makan cili dgn excessivenye. hahahaha

alifah sgt trauma dgn masakan i sbb die akan sentiasa rasa pedas. even in this fried rice. walaupon xde sebiji cili pon yg dimasukkan. hahaha! maaf alifah! :p

tetibe terduduk n terbayang kehidupan di rumah bersama suami n mentua yg masak meme xdop pakai kari. (bakal mother in law org kelantan). so i tros. i'm gonna miss my mom even more. =(

but that's the risk yg kte kene ambik once we decided to get married. you are not just married to your beloved hubby but also to his family. i know the risk, and i am learning to accept the truth. insyaALLAH. 

pray for my best. insyaALLAH, 'everything's gonna be oke' (abi punye favorite line! :p)

Monday, April 16, 2012

If something makes you more upset than happy, then they aren't worth your time.

i'm stressed out last week. ramai (lebih dr sorg according to my aunty, means byk :p) ramai gler yg terserempak dgn i simply says

"eh! kina da nikah ke? ckp btol2! da nikah eh?" 
i was like...
"eh! blom laaa...next year insyaALLAH..kenape?" 
then she simply reply to me "owh...nape chubby sgt? nnt jgn lupe jemput tau!" 


 then, i tros...ok, diam n straightly jalan ke hadapan....

gain weight. arggghhhhh! the one thing yg sgt lah i xsuke! yes, meniaki tgga berat badan tu mudah, xpenat pon, boleh dibuat dgn suke hatinye... hahahaha... tp tang nak turun tu....haih...T.T

so, currently, sedang berusaha. sejauh mana keberkesanannye. hahahaha. tp, nak sihat punye pasal..selain drp tu sbb towards that very day, mestilah lebih3 lg nak jaga. org slalu ckp

nnt diet giler3 b4 kawen, lepas kawen tros zaaaaappppp! besar!


for certain case it might be true. but i know my body better lah kan? so, i am having problem with my metabolic rate. it can be categorized low. hahaha. xpe la. ALLAH knows the best. HE will give me what i need, not what i want. kan? so, alhamdulillah. i am so very healthy if to be compared to some people. so, what i need to do right now is to take a good care of it. insyaALLAH. to be skinny is not my aim. my main objective is to be healthy! bring back my BMI into normal range. daaaahhhh! kantoi dah overweight! hahaha. no lah! but really2 almost overweight!

so, what did i do? i try my best not to eat any medicaation coz i love my kidney. heeee~

first thing first, i start to control my calorie intake. so, sometimes its quite tiring to look at the food that you really love to eat but you are unable to eat it coz it covers too much calories of the day. T.T so, xtau nak buat ape sbb slalu sgt lari dr landasan nih! hahahaha! xpe2, keep on trying! =)

secondly, workout! i love to this! since my housemate used to say that i am having low limb obesity. hahahaha. not funny oke. its the truth! 2 dimension in one body! hahaha. so, my workout particularly to reduce the obesity of my lower limb, and of course to boost up my metabolic rate! insyaALLAH. based on my reading, it might help. hahaha. usaha! itu yg penting! but i enjoy it. really!=)

so, who wanna join me? tomorrow? why not today? right now? right this second? keep on delaying good thing again? haih... go and change!


cut the fat! lets be healthy! =)


Friday, April 13, 2012

i miss the moment when we were together

alhamdulillah...another day in this earth...

doing my silly job again. blog walking. weee~

i am attracted to read my kaunselor punye blog. bese bace tp xtgk la tepi2 tu kan. hari ni tergerak nak tgk n, perasan lah beberapa nama yg i kenal di bhg other blog. surprisingly, ramai yg ade blog dalam kalangan kawan2 lama! wow! (ko igt ko da advance sgt? hahaha)

impressed dgn achievement mereka. ramai yg ke luar negara. alhamdulillah. me? i 100% xmenyalah kan sesiapa atas sbb keadaan i skrang. sbb ALLAH dah janji, apa yg kte usahakan tu, itu lah yg kte akan dapat. so, sekarang i am right here coz this is where i belong. alhamdulillah.

being gifted kalau xgunakan wisely pon nak buat ape kan? ramai je kawan2 yg dulu mcm biasa2 skrang dah jauh ke hadapan. alhamdulillah. bangga dgn mereka. for me, i am a typical melayu kot. hahahaha. bak kata Tun Dr. Mahathir dulu, "melayu mudah lupa." and yes, it suits me a lot. hahahaha.

ade blog best friend lama skrang dah kat Jepun, ketua homeroom yg dulu skrang dah kat UK, kawan sebelah kelas yg sekarang da sambung PhD, senior atas aku yg sgt aktif, classmate lame yg skrang dah nak jd lecturer pon! tahniah! n ade gak yg da nak abes n jd lawyer. mcm2 lagi lah! tahniah ye u ollllllzzzzzzz...:p

as for me? let me keep it to myself. hahahaha

if and only if the time can be reverse, i really2 would like to go back to my schooldays. i waste most of my time when i was there. but sedar sket kinah! "bende paling jauh daripada kite tu adalah masa lalu"


sbb tu skrang, aku masih mencuba dan mencuba. gagal selalu, berjaya sekali sekala. tp berdasarkan ade scientist lame tu ckp, aku punye ayat pon jadi begini " i xrase i gagal byk kali, i cume discover ade byk cara n sbb yg boleh menyebabkan i kegagalan" hahaha. ayat nak sedap kan? tp kadang2, ble time2 down ni la kata2 semangat tu perlu. mengadu padaNYA, pada masa yg sama, cari inisitif tok recover. insyaALLAH...

still sampai sekarang, senyuman tu masih boleh terukir di bibir ni sbb i believe in HIS promises. insyaALLAH. =)
*present day...=)*

Thursday, April 12, 2012

nothing last forever

yes, i am a stranger
but!
F.Y.I
i never brag for being engaged to somebody
i did judge people based on how they behave
some of them did hurt me
sometimes a lot
sometimes just 'like i care?'
sometimes the way u act hurt me a lot
i am impressed with u
u are able to keep your ego low down to earth towards somebody like that
but keep it as high as the sky when you are with me, or with any other of us
*yes, i kecik ati*


but!
strength need to be build 


just remember, one day
when you stop listening i will surely stop caring


tq

Saturday, April 7, 2012

stronger

at first, when i listen to this song, not really interested to the lyrics. tp lelame, pas kuar dgn abi sume, he ask me to listen to this song. he dedicate this song to his dear boss. hahahaha! so now i understand! i would love to dedicate this song to my housemate amiesya! hahahaha


You know the bed feels warmerSleeping here aloneYou know I dream in colorAnd do the things I wantYou think you got the best of meThink you've had the last laughBet you think that everything good is goneThink you left me broken downThink that I'd come running backBaby you don't know me, cause you're dead wrongWhat doesn't kill you makes you strongerStand a little tallerDoesn't mean I'm lonely when I'm aloneWhat doesn't kill you makes a fighterFootsteps even lighterDoesn't mean I'm over cause you're goneWhat doesn't kill you makes you stronger, strongerJust me, myself and IWhat doesn't kill you makes you strongerStand a little tallerDoesn't mean I'm lonely when I'm aloneYou heard that I was starting over with someone newThey told you I was moving on over youYou didn't think that I'd come backI'd come back swingingYou try to break meBut you see...What doesn't kill you makes you strongerStand a little taller
Doesn't mean I'm lonely when I'm aloneWhat doesn't kill you makes a fighterFootsteps even lighterDoesn't mean I'm over cause you're goneWhat doesn't kill you makes you stronger, strongerJust me, myself and IWhat doesn't kill you makes you strongerStand a little tallerDoesn't mean I'm lonely when I'm aloneThanks to you I got a new thing startedThanks to you I'm not the broken-heartedThanks to you I'm finally thinking 'about meYou know in the end the day you left was just my beginningIn the end...What doesn't kill you makes you strongerStand a little tallerDoesn't mean I'm lonely when I'm aloneWhat doesn't kill you makes a fighterFootsteps even lighterDoesn't mean I'm over cause you're goneWhat doesn't kill you makes you stronger, strongerJust me, myself and IWhat doesn't kill you makes you strongerStand a little tallerDoesn't mean I'm lonely when I'm aloneWhat doesn't kill you makes you stronger, strongerJust me, myself and IWhat doesn't kill you makes you strongerStand a little tallerDoesn't mean I'm lonely when I'm alone

faham x maksudnye? so, keep on smiling ye. bkn sbb ditinggalkan kekasih je boleh dgr. hahahaha! ape2 ujian pon. ape2 pon yg org lain buat kat kte. sume tu ujian hidup. so i doesn't kill u, but it does make u stronger. dgn lagu pon jgn bodo2 je tau! kaitkan dgn kehidupan. hiburan tu boleh, tp berpada2. dr segi lagu ni plak, amek pengajaran ye. 

ape2 pon ujian yg dtg, akan buat kte lebih kuat dr semalam. dpt kawan2 yg macam hampeh ke, bf yg ntah pape ke,  lecturer mcm tttuuuuuuuuuttttt2 ke, or subject yg ya rabbi ke...sabar...tu sume ujian ALLAH...jalani dgn tabah, later on, dpt ujian yg lebih mudah, of course kte akan dapat lalui dgn lebih mudah kan? =) 

so, i add this song to one of my favorite. heeee~ =D 

What doesn't kill you makes you stronger!


"so, kinah, ble ko nak abeskan bace buku? ujian jgk tu..."


errrr....okbai. =/

Friday, April 6, 2012

yang patah tumbuh...=D

alhamdulillah. pertama kali kuku kaki ku tercabut. sume gara2 panjat gunung ledang dulu. mungkin sbb kasut x sesuai. kasut yg i pakai time naik tu keras depan nye, so, mase turun jejari kaki yg menahan badan. kene lak kat bhg kasut yg keras tu. maka, terjadilah darah beku dalam kuku. bkn kali pertama darah beku dalam kuku. tp sebesar ini, yes first time. time cuti sem ritu, pas tolong abah basuh kete, kebetulan hari jumaat, potong kuku, niat nak bersihkan la kuku kaki. rupe2nye bhg yg ade darah beku tu dah kosong, so leh korek kuarkan darah yg dah beku n dah kering tu. ye. disgusting! =(

so, yg ade isi cume tggl mcm bentuk L yg bhg lain sume dah kosong! tros takot! call my besties time kat pasum dulu, ili. cite pang pong sume2. she gave me a soultion either biarkan kuku tu mcm tu then kuku baru akan tolah yg dah kosong tu ke atas, or wat mcm drilling kat kuku tu, bg plasma2 dalam kuku tu sume kuar n kering then kuku tu akan tercabut sendiri. tp nak drill tu mmg ambo x sggp lah kan? so pilih lah cara ke-2...


risau xhilang lg. yela. time tu br je bertunang beberepa hari kot! tros tepon abi. tut2...tut2...


abi: assalamualaikum...


i: waalaikummusalam. abi, kalau kina xde kuku abg syg kina lg x? nak kawen dgn kina lg x? =(


abi: hah? ckp ape ni? mestila nak. abg kan syg kina..tp duit hantaran kene kurang sket la...hahaha! 


ok, abi time tu sempat gurau lg. tp permohonan x diluluskan! hahahaha! so setelah sebulan lebih hidup dgn kuku kosong ni, 2 hari lepas yg dah kosong tu terkopek sket...then i tkot kalau tertarik then pedih, cabut la pkai cepit kuku...dalam kelas en khairil. hahaha! so skrang, ble tgk kaki xde kuku je, mcm pelik. tp cantik la sket drp time kosong tu. sbb time kosong, habuk2 masuk sume ssh nak bersihkan. ili ckp by 5 month the nail would've recover. xsabar! 


sgt SUBHANALLAH dgn ciptaan ALLAH. alhamdulillah... korg boleh? mesti lah x! :p


so, pengajarannye, kalau korg gi mendaki mane2 gunung, pkai lah kasut yg sesuai dgn saiz kaki, jgn ketat sgt sampai boleh menari ballet! pastu, kasut tu mestilah kasut sukan yg bersesuaian. bola pon sukan gak..nak pakai kasut bola boleh? suke hati kau lah! kaki kau! bkn kaki aku! hahahahaha!


tp yg penting, sume yg ade kat badan kite ni, adalah ciptaan NYA yg terbaik tok kite. jd marilah kite jage same2 baik2. =D

Wednesday, April 4, 2012

as angry as the bird

have u ever heard of angry bird? yes. haah. yg tu la. game yg ade burung bolat2. mcm2 kale ade. ade mcm2 power lagi! merah, biru, kuning, putih, n macam2 lagi kale lain gaknye... ni based on perasaan i yg baru je lepas main game tu! hahahaha!


game yg boleh thn mcm endless. ok, i admit. i pon penah main game tu. fine oke? game tersebut bukan sahaja telah dimain oleh para remaja, juga kanak2 yg berusia seawal 2-3 thn! asal da bole je pgg sgala mcm pod2 yg ade dalam alam skrang ni! tambahan pulak, samsung menawarkan byk hp android pada harga yg murah! jd, game ni, makin lah bertambah2 femes! hahahahaha!

what do u think of that game?

honestly? xpk pape? mase main tu? main bodo2 je ke?

ok, mari kite gunakan akal yg sgt berharga yg dikrniakan ALLAH kat kite ni ye.

tu la lagi satu cara halus mereka2 nak menghasut, para pemain2 utk BE ANGRY! yes. nafsu amarah tu, meme ade kat dalam setiap insan. perlu dikawal sbb ble marah, mcm2 bende negatif leh jadi! ble main tu, secara xlangsung kepada kanak2 yg belajar mcm2 via sekeliling, mesti mereka akan terjebak...sbb sedangkan yg dah besar main bende tu pon dok la geram, mencarut2 sbb die punye piggy tu mcm kurang hasammmm aje...oke, tu pon negatif, mengeluarkan kata2 xbagus! isk3!

sekarang, zaman sekarang ni, makin lame, makin mcm2 cara mereka2 diluar sana cuba tok meracun fikiran umat2 MUHAMMAD! jadi, kita haruslah lebih berhati2 ye. tgk muke burung tu pon masam. pada ibu2 yg mengandung, jgn main selalu ye...nnt muke anak kuar mulut pon muncung mcm burung tu je...owww!!! manis ke?

selain drp burung tu, byk je lagi yg lain...cume ni cerita berdasarkan pengalaman dan pemikiran tentang ape yg saya dah and sedang lalui. semoga kita lebih bersedia untuk berubah ke arah kebaikan. tp, kalau otak kite dah di train tok lihat sume bende dr segi positif, insyaALLAH dlm ape2 pon kte akan nmpk positif side nye. hehehehe.

hiburan tu boleh, asalkan, x melampau2...jgn sampai terpengaruh....=D

semoga semua boleh mencari sakinah dlm kehidupan masing2. insyaALLAH...


oke, ni melampau! T.T

Tuesday, April 3, 2012

I'd like to put a smile on your face every day...=)

oke, sape je xkenal maher zain? bagi peminat2 nasyid especially, mestila confirm kenal. got voice, got look, WOW! 

so, while looking around, i find out that his new album is already in you tube! so very sedap! kalau boleh jilat, meme hambo nak jilat! :p

so, number one for me.... i love my number one... do you?

as long as the time is your's, use it wisely or else, u'll regret it for the rest of your life coz she...can never be replace...=)


KOTA SAS

well, i guess still not that late to congratulate my fiancee for his first house. tahniah sayang. =D

kota SAS stand for Kota Sri Ahmad Shah if i am not mistaken. located kat kuantan. area mane, i dunno. for the time being, i am still a Johorian. hahahahaha! he bought a house there, not the biggest of all, but insyaALLAH will be filled with a lots of love in it. =)

he used to say "i xmampu nak beli lot lain yg lagi besar" but to me, as long as it's ours, insyaALLAH, it should and would be our best because it is ours! kan? nak bangga, kagum, impressed pasal org lain punye pon nak watpe kan? it will never be ours. lagipon, daripada petikan cerita the smurf, bagi sesiapa yg dah tgk, "bigger home means bigger distance and space between each other" i mmg totall setuju sgt2! ble umah besar2 sgt pon, nak jumpe salah sorg pon rase mcm nak sesat je. hahahaha! tu la fenomena yg sering terjadi dalam kalangan org kaye2 skrang. mak tgk TV, bapak dalam bilik bacaan, anak pompuan gayut dgn bf kat taman kat luar umah, anak laki sibuk main game kat luar. macam mane nak jumpe? hahahaha!

for the time being, sampai we are married, i think that house would be ok. since it will be only you, me, your mom and your daddy. insyaALLAH. org dulu2 ank berderet umah pondok pon cukup je kan?

so, he was so excited. i plak? so very nervous! coz nnt, ble dah jd suri si dia, i will be the queen, nak kene conduct umah tu sendiri? mampu ke? selama ni, berada di bawah naungan ibu. hurm. akan ku gunakan segala bekalan ibu sebaik mungkin! insyaALLAH.

skrang ni, br je sekejap td, join abi dok gi sekodeng bakal2 jiran! hahahaha! awak je. tp join lah jgk kan. sume dah keje! i lak nnt br habis blaja? OMG! berada di dalam kalangan2 mereka? hurm...T.T




ok, ini lah die lot suria dalam kota SAS tu. design umah2 sekarang lah kan? so, my abi amek umah contoh yg ke2! xamek la corner lot tu. sebelah corner lot tu. heee...umah ni berkeluasan 22X75 kaki. sedang2 jela kot. isinye pon for the time being bknnye ramai mane pon kan? tggu dah ade anak cucu nnt br beli umah baru lagi! haahhaha! =)

Monday, April 2, 2012

azam baru lagi?



hurm...pecite ni kinah? oke2. i've been thinking for the past 1 month. ape nak jadi dgn i skrang ni. makin nak menghampiri saat2 itu, makin lah excited n malas nak belajar! OMG! mengapakah?

baiklah sakinah, haruslah diingat....perkahwinan bukan lah sesuatu yg membebankan...

bak kata my abi, marriage is not all about i love u and u love me only....

not even totally about sex...even it maybe the best part in it...(yeke? org kate lah kan...)

my abi berceramah panjang last weekend, marriage is about responsibilities...his responsibilities would be even larger than mine...still, my responsibilities? hahahaha! big enough! :p

oleh yg demikian...akan saya usahakan untuk berubah...berubah ke arah kebaikan insyaALLAH...

first thing first, change the ATTITUDE!

why it should be the attitude, sikap, perangai? think of of you are doing right this second. rase2, patut x? betul x? berbaloi x? bagos x? sume yg kt wat sekarang related to our own attitude. we set our attitude, we shape our self. we chang our attitude, we change our self.


at first, i don't really see it. but as i know abi better, instead of spoil me very much with all those luxury, he always makes me think. just like my mother. that's what i like about him. he loves to give me free lecture. usually, i feel annoyed by it....but lame2 sket, br i pk balik n pk....yes, he's right. kalau sikap kite malas, suke bertangguh, xistiqamah, maka......LU PK LA SENDIRI....kalau kite jenis yg berdisiplin....i've seen the product. amazed by it! =D



so, tu je yg pertama2 yg i rase perlu tukar. attitude. next thing, kalau dah jumpe, insyaALLAH, will share. =)


Sunday, April 1, 2012

eventually...

waaahhhh!!! first time spend duit ribu riban!alhamdulillah. maybe it's too early...tp its better drp kelam kabut kan? ceettt!! poyo je. time nak kawen la baru sume bende nak wat cepat, xbertangguh! hahahhaha! insyaALLAH, CNY next year akan bergelar penagntin! awwwww!!!

so, last wiken i spent 3 days and 2 nite with my fiancee. 2 nite tu asing eh! :p

yes, we did a lot of things together, and yes, we met our requirements and needs and almost everything for our wed prep. org drg mcm bapak excited giler minah ni! ade lagi 10 bulan koootttt! yela, 10 bulan lg. tp i am a student yg mmg xleh la nak focus wat bende macam2 tu tiap2 hari. bakal pemimpin saya pon sibukkkkkkk memanjang! so, we both are lacking in TIME!

alhamdulillah, last Saturday we both+my little sister went to MID VALLEY. asalnya, niatnye just nak spend some time with my serabut n tension little sister due to her final exam tomorrow. last2 end up buying watch tok his hantaran. the actual spec given to me:

1. the watch need to be with rubber strap
2. muke jam tu need to be as large as possible yg ade dlam kedai tu!

haaaa!!! so, went to TISSOT, ade jam yg memenuhi kriteria tersebut. tp....mcm2 alasan die tolak jam tu. i wonder why...rupe2nye da terpikat dgn jam at kedai lg satu yg kitorg gi before tu. LUMINOX. guaranteed illumination for 25 years! hahahaha! i was like, "okay...so abi, u don't have to buy a new one for 25 years okay?" he just "hehehehehe" ok lah. since he loved it so much...why not? supposedly, it cost me RM2.2k luckily gi pon tie sale....15% off! hahahaha! still, rabak gak la poket! i mmg prefer TISSOT tula...coz murah sket...hahaha!
ni jam pilihan abe...leather strap pon...habis lari sume nak rubber strap bagai...tp this watch smart la..i pon berkenan..coz, in the dark, die punye luminescent blue in color. mcm...wow! cantik! 

xpela...he spent much2 more for me than i did for him. why not kan? i love to see that smile in his face. so comel2 one! =)

then, kitorg pon da beli dah baju tok kawen! dah wat timbang tara, kami decide tok wat baju sendiri...kale.....jeng3! HIJAU!!! insyaALLAH, it suites me and him. kan warna kegemaran rasulullah? so, my abi pon xbagi wat seksi2...die soh wat ala2 jubah gitu...xnak bagi tubuh ku menjadi tatapan para tetamu yang hadinr mungkin? hurmmm... insyaALLAH...semuanya akan menjadi milik dia yang halal bagi ku nanti....=)