Wednesday, November 30, 2011

being S.T.U.P.I.D

this is the thing that a person like me, (students) hate to be classified the most. so, recently we've been burdened with so many assignment, tutorial, etc. to be honest, i am so very tired as i am unable to catch up with most of the subject, (like almost all subject maybe? ) duhhh!!!

HE, must be like WOW! subhanallah...have you ever think of it? most of my friend would tell me that i am smart. hello!!!like daaaaaaaaaa~ whatever! so, what i wanna conclude is that, u can never be smart just like that! without the urge to learn, even the most genius people can never be success. they will know nothing! since, HE promised us that, everything that we've been working for will worth of what we've been working for. huh? understand? ok, act like u did! ;p

confusing huh? 

what do i need to do to get myself back? even though the old me is no more better than other people, but at least i do have the passion to learn about something new. now? "what is that? huh? ok, i don't know. okbai" like....what is wrong with you???? 

i keep on saying this kind of thing to myself....but, i got no confidence in me right now. hurm...

so, at the time i read this, feels like! OUCH! i am a muslim! *it pierce me through the heart*

so, mine is still too far from the end! no matter how much i wish it to end like END NOW!but, it will never happen! i need to finish it, only then...... =D

HE GAVE ME MORE THAN I SUPPOSE TO HAVE. PLEASE BE THANKFUL! 



Sunday, November 20, 2011

da senja, matahari pon nak tido...;)

so, currently tgh bersedih setelah bersuka ria sekejap last nite. happy la sket coz, my work, ALMOST done. so, sijil penyertaan tok sijil sume da nak siap. kami jadi designer cilik semalam. tahniah! 1 new experience. so, ni la rupe bentuk sijil yg kitorg hasilkan:

picture taken w/o flash

picture taken with flash

so, kire jimat byk jgk la. coz cari2 ritu, 1 sijil cost RM2! so, 400 sijil=RM800? hurm. xla. dalam mana2 hal pon, kene lah berjimat. dalam penggunaan ink pon, i dok berkira kan even nnt iz ckp die akan claim kat MISA. hahaha. btw, thanks a LOT iz coz bg pkai printer hang! heeee~ =D

ALLAH mempermudahkan urusan. terima kasih ALLAH! =D

jadi, nak dijadikan kisah, hidup umpama roda. my dearest lappy infected by virus. 



hurm. risau n sedih. yela. i work hard for it. yela. to some people, masalah kecil. (mmg kecik pn since solution da ada..hahaha) tp, mcm la jgk kes, ade sekeping roti, yg esok expired, so texture nya dah xselembut roti2 baru. utk org2 yg senang, yg ade duit, yg da biasa tgk roti, n even makanan yg sedap2..."roti da lama, buang jela". untuk org2 kecil, mcm pengemis, yg xde duit, yg xpnh rasa mknn sedap2..."putihnya roti ni..wanginya..sedapnya!" 



tula fenomena sebenar. btol la pepatah

sometimes, kta xkan tahu ape yg kita ada, sampai benda tu hilang, xde, etc

penah rasa mcm tu? i penah je. cth senang, bile nikmat sihat yg ALLAH pinjamkan pada kita ni ditarik...contoh paling senang, ulcer mulut. penah kene? guarantee penah! ;p  time nikmat sihat, roti cecah milo xlalu pon. bila da nikmat sihat tu ditarik, baru sikit sgt je pon, rasa roti cecah milo tu pon da bersyukur sgt dpt makan. kan? kan?

so, begitu lah kisahnya. bile bende yg kita ada, hargai. especially bile benda tu kita work for it. rasa susah nak dapat. mestila rasa ada EXTRA care! jadi...

bila da selalu sgt ketawa, kita pon mesti la nak nangis

sebelum ni, masa laptop sihat, belom kene virus, dok la online, main game, tgk movie, xnak nye siapkan esaimen yg melambak2 tu...bila lappy da infected br la gelabah nak buat recovery, nak siapkan sume benda cepat2...haih...

manusia...sentiasa terleka...

Saturday, November 19, 2011

saya lemah iman

naik2 cuti je, mestila take time tok recover to study mode balik. and for me, it takes this whole week to recover. hehehe. so, sepanjang minggu ni, byk2 test ni, i pon terpaksa la menggunakan bekalan toyol2 yg ade disediakan oleh pembekal tegar amie, far n barakah. hehehehe.

ok. yes, mmg x jujur giler. i admit. tp..... tp......tp xde sebab yg baik pon tok melakukan nya. so yes, my bad! hurm. korg? xpenah? erm. musykil. betol ke? tp, nothing is impossible kan. i met a few. tp mmg dedicated giler dgn study lah kan. good2. study tok exam or study tok life? haaaaaa...pilih2....to me, i prefer tok life. hehehehe. tp x buat pon lagi lah. nnt, azam baru. xpe, walaupon ni da azam baru yg keberaparatusan kali  pon xpe! berazam jelah. ;)


so, jgn bersedih, la tahzan. bersabarlah oh hati! 


tahniah to kak alifah, sbb da jumpe insyaALLAH someone better...pastu berjaya wat saya tension! hahahaha! yela...org kemaruk lah katekan....setip hari nak jumpe..hehehe...i tros je ckp "bf ko tu da kene syndrome feeky ke?" FYI, feeky tu bf cik athi...sgt lah nak berkepit. hahahaha.


jadi, malam yg berlalu, sambil berseorangan memikirkan masalah program besar next week, terdetik lah rasa cemburu dalam hati. nangis2 rindu kat abi. . lemahnya iman. dgn seorang lelaki yg belum pon bergelar suami.(ya ALLAH! maksiat hati!) astaghfirullah! xbaik2. so, currently, mmg menyibukkan diri dgn aktiviti persatuan so that xigt sgt nak jumpe2.  jadi, alhamdulillah, dgr:



banyak la dpt membantu dalam menenangkan diri. YES! ubat hati ada 5 perkara. 

1. baca al-quran dan maksudnya 2. dirikan solat malam 3. berkumpul dgn orang2 soleh 4. berbanyaklah puasa 5. berzikir 

i manage to do 2 je....tp, tu pon rase mmg sakinah giler. kalau dapat wat sume, subhanallah! mesti wat pape senang je. "ALLAH xkan membebankan hambanya dgn sesuatu yg x mampu diorg nak tanggung" 

jadi, whenever, ditimpa masalah....igt balik ayat tu, tros jd kuat kan....insyaALLAH. ALLAH maha adil! jadi, perasaan, nafsu, tu sume pon salah satu bentuk ujian ALLAH tok saya. jadi, sbb saya sebenarnya kuat nak tanggung la ALLAH, bagi ujian tu kat saya. btol kan?so, actually, i am much stronger than this! kene cari jalan utk keluarkan inner strength tu! hahahahaha!  jadi, ape masalah yg korg ade? apply kan ayat diatas dgn penuh yakin dgn janji2 ALLAH, insyaALLAH....kita mmg mampu tanggung! ;)


Monday, November 14, 2011

WOULD YOU MARRY YOU?

last holiday, while tgn asyik menghenjut buai tok tidurkan my ank2 sedar, sempat la do some reading. so, i am attracted dgn this book entitled life is an open secret


by Zabrina Ali.

buke ni contain short stories yg sgt best! penyampaian yg simple, n leh wat pembace faham hakikat relationship between kita, and ALLAH. so, mana2 yg iman tgh kat lowest pont, u better read this! hehehehe...(talking about myself actually..;p)

tajuk yg kat atas tu, btol2 wat i tertarik since i kan tgh menggatal sgt nak kawen...(haih....)

so, ask yourself this question:

would i marry me?

jawapan korg ape? pastu, adakah korg jwb at instant or mcm....PAUSED...lame? sekejap? pk bape kali nak jawab? hahahaha! me myself pon, pk berulang2 kali tok jawab...tp if korg punye jawapan absolutely!  jwb at instant, pergh! korg mmg mantap! tahniah la....huhuhuhu....me myself, mcm masih segan...byk giler kot kekuranagn diri tok jadi isteri yang solehah...(yela, since pas kawen golden ticket kan husband lak yg pegang? kan3?)  

so, i pon termenung sekejap, n berfikir. jom kite fikirkan..........................................................







hah! da dpt jawapan? still masih ragu2 nak kahwini perempuan yg seperti diri kita ni if kite ni lelaki? jadi, dalam buku tu pon, die pon ade la bg 1 ayat ALLAH sbg nasihat, tok kite2 yg ragu2 ni kan.... igt x janji ALLAH yg satu kat kite ni....berbunyi lebih kurang mcm ni la....

"Allah, xkan ubah nasib sesuatu kaum melainkan diorg mengubah nasib diorg sendiri"

see? unless i ubah perangai i sendiri, dengan usaha i sendiri, ALLAH xkan ubah nasib i? igt x? usaha, doa n tawakkal? hurm...totally true!kalau i xanak berubah, i akan maintain dgn i yg sekarang, buruk i yg sekarang. so? nak berubah x? kalau nak da tahu ape yg kene buat? ape tggu lagi kinah oiiiiiiiiiiiiii! 

so, alhamdulillah la, ade sket improvement, selain mendoakan diri sendiri (tu dah tentu..tp doesn't mean yg laen2 i x doakan ye...) usaha pon insyaALLAH, i akan teruskan....i nak lah semoga i dpt golden ticket drp my future husband...hopefully korg pon same ye....;)

Sunday, November 13, 2011

ayam bertelur, aku yang makan! =D

hahahaha! lol! inilah saya. i am totally in love with eggs!

when i am about to have it, i prefer to have it half-cooked. if you ask me y? errrr...dunno! ;p

so, the last day here, we (me and housemate) had dinner with amie, wat fried chicken ala KFC gitu. then giliran cik barakah pulak yg wat vege as usual. so, sedang2 asyik cik barakah wat kentang resepi ape ntah, gas habis! huh! so, terpaksa la mlm tu, mkn kentang yg, da masak, cume xempuk. xpela. ape guna ada gigi kan?hehehe.

nak dijadikan kisah, i pon kene balik awal semalam, instead of hari ini! cessss! sume org masih berholiday sampai esok! i plak yg kene tido sorg2 mlm td. scary sket, tp lek2 suda..huhuh! (lek2 pon, i xgerak ke mana2 kot!static je golek2 di tempat pembarinagn badan. lol)

so, pagi ni, perot kriok...krok..krek...urgh! lapar giler, luckily semalam da beli roti gardenia...sungguh enak dimakan begitu saja! mmg la enak, tp da masuk kepingan ke2, mcm ..." i need to eat this with something else!"

hurm, so bkk fridge, yeaaaahhhh! ade telur! tp hampa coz gas kan habis! lol! pastu call ibu, "masak la gune rice cooker!" i tau boleh, tp, xpenah try. so dlm keadaan darurat ni, y not? blaja2! so, masukkan minyak dlm periuk, ek? weirdo! 

punye lah tggu, npe xde sign mcm nak panas pon? lol! "ko x switch on la dol!" tu la...da biasa atie yg masak nasi...huhuhu..

ni la 2 biji telur yg akan mengisi perut gue ini hari! ;)

masukkan telur, since xreti, so i pon xreti bajet sgt da panas ke belom, pastu, sket2 switch die asyik poink! poink! i rase da panas lah kot! masuk jela... 

agak sticky, pastu, dgn xde curvenye, igt nak wat telur mata, jd la scrambled egg. hurm...tp x bape nak scrambled mcm jat hotel2 tu la...i xprofesional...sob3~

pastu, sandwiched kan between the bread. yummy! xpe, mmg la xsehebat roti canai mamak, tp igt ye, drp org2 yg kebulur kat luar sana, kira sedap ape? alhamdulillah! tq ALLAH! ;)

telur pon ade khasiatnya yg tersendiri. tp mcm biasa lah ye kwn2, dlm setiap benda, kesederhanaan adalah penting, jd bile mkn tu, jgnla berlebih2 byk. sume bende yg lebih sgt, atau kurang sgt akan bawa mudarat pada badan kita! so, ape? BERSEDERHANA...=)





Saturday, November 12, 2011

my cuti! yours camne? ;)

so, for me, being home would be the last place yg i akan rase bosan lah kan. my house, my place, xde la mcm castle yg cantik pon! xdela lengap mane pon, tp i love being there. so, bagi la cuti sepanjang mana pon, i love being home. boring? naaaahhhhhhhhhhh...NEVER! in fact, kdg2 nak kuar gi mane2 pon rase mls bila da ade kat umah ni...heeeeeee~

so last week kan cuti, so, i pon xde la kuar mane2 pon. cume kuar sabtu sblm raya haji je sbb nak belanja tok RAYA! ;) then semalam sebelum balik, gi TM coz nak uruskan modem yg sakit n streamyx. the rest of my time, mmg kat umah la...nak kate study, blk ritu mmg xbwk buku pape pon. NO BOOKS DURING HOLIDAY! =D

ok! ni snap b4 balik. meninggalkan peneman tidur..bye2! 

ni beg yg nak bwk balik! ala2 mcm nak gi oversea lak la kan...huh!

ni si kecil yg terpaksa pakai tudung! xpe2...blaja ye syg..;)

jeng3! ni la adik ku...stop kat highway, solat lu...semoga selaat perjalanan...

ni...da sampai umah! weeeeee~

home sweet home...;)

ni la! askar2 yg unite bile depan katon...adesss....mb bile sibuk2 sgt, terpaksa...hahahaha

brotherhood. comel kan? pagi2, both lom bgn...daniel n qayyum..

so ptg2, ni la aktiviti i...sapu halaman umah my aunt...FYI, my aunt currently kat KL...she's too old..sakit tua...so, ibu pon slalu la tolong sapukan laman umah die...i blk kdg2, why not kan? ;)


haaaaa....ni la discovery di sebalik daun2 yg i sapu tu...lubang2 semut GATAL! huh! jadi kepantasan tgn amatlah perlu...tgn n kaki ye...terlompat2 jgk la kene cium sane sini..huhuhu...yela, ibu ckp, hujan2 ni, so semut pon wat umah kat bwh2 timbunan daun...mb to them selamat lah kot! as long as bkn kat atas umah sudaaaaa....

ok, ni la! kaki lembu yg dpt drp ibadah qurban aritu...since my kesian tgk my mum wat sorg2, i pon join la bersihkan kaki ni...mule2 kene bakar bulu2 halus kat kaki tu...(sbnrnye lame giler kot bakar! sampai mcm kulit tu licin! pastu kene kikis2...sumpah penat!)


pastu, kite pon potong lah..potong ke? ntah. i mean, nmpk x? potong kulit lembu tu..yg putih tu, tulang...tp actually blom smpai tulang pon lg...dgn liat kulit tu lagi...merah gak la tgn nak wat...inexperience...biase lah tu...xpe, yg penting kite blaja ye! =)

so, skrang kulit da bersih! ;)
next task, what i am trying to do ialah, patahkan buku lali die...yg i point kan pakai pisau i yg gabak tu...situ la site yg kite nak patahkan! yeah! sounds scary! hahahahaha!

haaaaaa....so, ni bile da patahkan! bhg bwh sie, a.k.a tapak kaki die tu da xde! 


so, ni la yg my mum buat pastu, i tgk je for the first time...kaki kan ade 2! potong la tulan tu...xkan kite nak masak panjang2 camtu kan? lol!

mcm potong kayu pon ade i tgk..hahahaha! 

tara!!!!!!!!! ni la hasilnya! ni yg my mum buat! ;) 
ape dlm tu? dlm tu la yg org ramai giler2kan bile mkn sup tulang! sum2 tulang! i pon xtau ape rasanya...die mcm jeli2 sket...

ni la...lagi sebelah yg i plak kerjakan pastu...see? tulang tu da mcm ade second curve...mcm wat crafting pon ade...lame+sakit giler kot...still xpatah2...my mum wat mcm senang n kejap je...

ni la...huh! last2, my mum give up tgk i buat! she take over...hahahahaha! xpe2...blaja! ;)




ni la daniel! a.k.a. shin chan by my abi...i pon xtau nape die pggl daniel shin chan..

ni ialah art of opera...dua beradik yg pantang jumpe bedak...haih...

ni husna...last week, die xdpt blk coz she was admitted...she got asthma...pity her...miss her too! ;(

my lappy! =D






























eh! keluar gambar ape lak ni? hehehehe! ni jela wat ubat rindu...hahahaha! selamat hari raya sayang! =D

so, korg punye holiday camne? mall again? urgh! please! go out and do something else! live your life to the fullest! experience different thing okay! ;)

so time2 cuti ni, i strongly encourage sume2 org tok help your parents. especially your mum. coz she hold the golden ticket tok masuk syurga! xnak ke? mcm2 boleh buat....trust me...berjasa selagi mampu, b4 opportunity tok grab golden ticket tu habis...our parents mmg xkan mntk kite tolong selagi mereka mampu, tp atas kesedaran diri ye kwn2...kesian kot, ade ank dara, ank bujang, tp diorg gak yg masih kene terbongkok2 kutip baju kotor, jemur kain, namasak, kene kupas bwg sendiri, siang ikan sendiri, bla3...termasuk lah ko sendiri kinah! haih...risau2! dpt ke i golden ticket tu? @_@  berusahalah! =D









Tuesday, November 8, 2011

Twilight Saga Breaking Dawn

so twilight akan keluar lagi buat kesekian kalinya! hurm! i enjoy this movie. can't wait for the latest that will be showing on november 18 2011, if i;m not mistaken. so the 2nd (new moon) and the 3rd (eclipse) did not satisfies me as the first one did. so hopefully the fourth will be superb. but, need to wait A YEAR to see the ending! since this november 18, is the releasing of the part 1, part 2 will be on cinema on november 16 2012. insyaALLAH la ye, kalau ade umo panjang, boleh la tgk same2 dgn kwn2! ;)

i think this is sweet. ;)

getting married is an option, good option i guess. ;)

he's so handsome! lol!

i am a fan of this movie, not fanatic fan, but, so and so la.hehehe. but still, i'm waiting for it! ;)

Monday, November 7, 2011

aidiladha...alhamdulillah...

so, semalam, happy lah. coz dpt mkn byk. since  i am in ABC mode, so missed solat hari raya. my dad and some of my family member join the ibadah qurban. alhamdulillah, everything goes well. so, what actually happen ther? jom tgk. seronok kot! sgt happening. ;)

alhamdulillah, another year watching it. ;)

so, ini lah lembu2 yg bakal menjadi korban...masih penuh semangat! 8 ekor semuanya. ;)


so time ni, lembu baru je kene sembelih...tgh tggu nyawanya btol2 tamatttt....


lembu is now dead. alhamdulillah...so, selesai 1 ibadah qurban, tggl lah nak melapah daging. ;)


so now, sume bkk la ikatan lembu tersebut...


lembu dilapah, not really the right word, tp sort of lah kan. lembu yg sihat dijadikan qurban. ;)


ni adalah kepala lembu ya.


ni adalah SEBAHAGIAN askar2 yg dibawa dr umah. pening2


ni adalah daniel dgn angan2 nak bwk bende alah ni. hurm.


ni time nak bahagi2 daging. masuk2 dlm beg plastik. da timbang, packing. br adil. hehehehe.


packing2.


ni la tgh memotong daging. huhuhuhu


me with my cousin. lame xjumpa. ;)


ni sedang asyik gossssssssiping!


prot da lapar...adessss...


nyum3! ni lah juadah yg dinanati2...ini lah sup asam yg popular! suo asam tulang rusuk! dgn lembu yg fresh! rasanya! WOW! 


so, ape ibadah qurban ni sebenarnya? 

ia bermaksud menyembelih haiwan yang tertentu dengan niat, untuk mendekatkan diri kepada ALLAH, dalam hari2 yg tertentu.

ape plak rasionalnya wat qurban ni ek?
1. mengenang betapa taatnya nabi Ibrahim dalam mentaati ALLAH, sampai sanggup mengorbankan anaknya atas perintah ALLAH. subhanallah. sekarang ni? susah untuk kita melakukan benda yg sama dgn niat fi sabilillah, skrang, org bunuh anak bukan atas sbb ibadah. haih...

2. ia adalah salah satu cara untuk kita, mendekatkan diri kepada ALLAH. insyaALLAH. ;)

3. adalah untuk menyiapkan diri untuk berkorban apa sahaja demi ALLAH.

4. melahirkan rasa syukur kepada ALLAH dengan kurnianNYA.

5. ibadah ni jgk boleh menjadi penghapus kepada dosa yang kita lakukan. byk kan dosa2 kita, so dgn qurban yang ikhlas kerana ALLAH, insyaALLAH, akan adalah penghapusan dosa2 lampau kita yang byk melakukan maksiat dan mengabaikan suruhan ALLAH.

6. bila kita wat ibadah qurban ni pon kita akan bahagi2kan daging ni kat org ramai ni, jadi dgn itu, dapatlah kita dpt bagi kegembiraan kepada org2 yg kurang ada.

7. juga semoga kita ambil iktibar, dalam hidup, kita sentiasa memerlukan pengorbanan. dalam apa juga yg kita  lakukan, kita memerlukan pengorbanan untuk mencapai sesuatu. NO SACRIFICE, NO GAIN! 

semoga kita dpt lah mengambil iktibar ye.

nak wat ibadah ni, sume binatang boleh ke? 

1. nak wat mestilah binatang itu xcacat. n binatang2 yang boleh dijadikan qurban adalah:
  •       Kambing atau domba yang telah berumur satu tahun lebih atau sudah berganti gigi
  •       Kambing biasa yang telah berumur dua tahun lebih
  •       Unta yang telah berumur lima tahun lebih
  •       Sapi, kerbau atau lembu yang telah berumur dua tahun lebih
  •       kalau binatang tok korban tu betina, pastikan binatang tu xbunting, tp if xtahu, da sembelih br tahu,   xpe. insyaALLAH, diterima. 

so biasanya, setiap tahun kat my family pakai lembu. and sebab my family tgh productive, almost setiap tahun kitorg join sekali tok aqiqah. mcm tahun ni, ade aqiqah tok my nephew, Mohamad Hariz. alhamdulilah. ;)

hopefully, kita akan troskan ibadah ni, xkira la kat man pon kita ni kan. seronok pon ye. he~ =D