Monday, October 31, 2011

Breast Cancer!

so, I am currently reading my notes on mammography. korg tau? rupe2 nye breast cancer is no 1 killer for women! huih! berpeluh dgr kan?yes! i am a medical imaging student, so i will be one of the person yg akn perform procedure tu lah kan. blaja mmg lah mcm complex gler, tp tang buat jap lg mcm biasa lah, ikot logik okehhhh!!!

so what you are about to see is...

a breast! a women breast of course. so what makes women's breast larger than male? this is because we have glandular tissue that contain other structure that is responsible for milk production.

so, mammo ni bkn la u all sume simply2 boleh buat coz for girls age below 40 yg xde high risk for having it, mmg biasanya xbuat lah. kenape? if korg tau kenapa, korg rase xnak buat pon kottt!! sbb breast kite2 yg younger age ni masih byk fibroglandular tissue and less fat. so keras, xmcm org2 yg da menopause. breast diorg tggl fat je. tu yg korg tgk mcm layu je. coz da xde fibroglandular tissue tu. tok org2 pregnant and breast feed baby lak, mmg lg kembang lah coz milk production tgh active time tu. so diorg pon even da age above 40 biasanya x buat.

"kalau da xleh nak wat mammo, ape nak wat so that dpt detect earlier?"

jgn risau, ble da age 20 and above, gadis2, jom buat Breast Self Examination (BSE). cek la aset kite ni sihat or x.

"mcm mane lor?"

1) memula LOOK FOR CHANGES. senang je. berdiri depan cermin, (jgn la cermin kecik yg wat picit jerawat tu je, pilih la cermin yg boleh menunjukkan kecantikan kedua2 aset kita ni). then tgk breast kita ade x perbezaan? maksudnye, saiz, posisi, keadaan. kalau mmg dari lahir2 breast tu kecut sebelah, xpe. tp kalau br je tetibe sblh kembang laen mcm je, xpon tetibe je ade dimple mcm kat pipi tu kat breast, OMG! berhati2 coz ble ade recent perubahan pada perubahan yg bukan dr azalinya, itu mungkin salah 1 sign breast cancer!

2) pastu da FEEL FOR CHANGES. ape patut buat? nak senang buat time mandi, sbb ade sabun yg akan memudahkan jari jemari utk glide kat breast tu. tgk bwh ni tok pemahaman yg lebih mudah:


so kat atas tu la cara nak wat BSE. tp bila kite buat, xyah la kan nak wat sume 3. kalau rajin xpe. silakan. tok maklumat lanjut pasal BSE ni, korg bole tgk BOOBS. nnt insyALLAH faham lah. marilah bersama2 ke arah kesihatan tubuh. baiklah. cukup penat sekali dan sgt lah bosan dah tgk breast je sepanjang weekend ni. habis test esok WOW! mcm heaven! ;)

Assalamualaikum...

Dimulakan dgn bismillah. bersyukur, buat kesekian kalinya, masih dapat bernafas dan mula menulis sekali lagi. credit to my dearest friend, cik barakah she help me out on this blogging things! TQ sayang! =D

so first thing first, gambar yg kat atas ni, posing konon2 catik ni, Siti Sakinah binti Mohtar. ye, die lah pemilik blog ni a.k.a saya. then the next thing u should see is this!

 so this is where i came from okay! see, my happy family. big happy family. jgn confuse ye, sume2 tu just my basic punye family je. my parents, my siblings, my nieces n nephews. alhamdulillah, Allah bg rezeki. semua cukup sifat. tu lah kurniaan yg xterhingga.