Sunday, September 7, 2014

D. I. Y.

Assalamualaikum and hi!

So, now that i'm a mother of a cute little son of ours.

I have one problem ever since I am small, I don't like to spend my money on things that I think not worth it.

How do you define not worth it?

Case 1: Bantal.
Now that Umar is 7 and half months old. He seems to follow the father so much. He sleep like daddy, he loves to look and play with daddy, but he will find me when he's tired and wanted to sleep. I wish I can just ask him to go 'nenen' at your daddy. haha! Here's the thing. The father, he's willing to give the son like almost everything. provide him with the best that he could, but not this one thing. The bolster. =.= Umar pon now started to wanting his daddy's bolster. sometimes its funny to see both of them sharing one bolster like abah will peluk half of the bolster, and the other half Umar will conquer. But sometimes, Umar took one whole bolster, leaving the daddy with none. Then you'll see the father will struggle to sleep. hahaha! Me is not available anymore sebab i'm feeding Umar. hehe. So, in this case pon, i feel like its not worth it to buy as making your own bolster is super easy!

Case 2: Cantik.
Sometimes, tipu la if I said that I don't mind wearing the same cloth for the next 2 to 3 years, or not wearing shawl lilit2 mcm gadis2 anggung nowadays. I have that desire to cantik2. Yela, I'm only 24 kot. haha! But I also have this one problem that I think and I feel like spending RM20-RM hundreds for shawl, baju kurung, baju abaya, baju blouse and etc. Sebab I know how to do it, and I know how much the actual cost to make it. So, sudahnye when my laki tanya, kina xde nak shopping ape2? I will just diam, fikir, and jawab, "entah, mcm xde ape2 je."

Case 3 : Baby wear.
The baby. He is a little creatures yg Allah cipta, kurniakan pada aku and suami. hehe. After having a baby, I realize that he needs even more clothes than we do. They need to change frequently sebab kejap2 kotor kena mcm2. haha! So, last syawal, aku baru tau yg jahit seluar budak is super duper easy, then google some more, buat t-shirt diorang from baju2 lama the parents is also eaaaaaaasssyyyyyy. So, then here again, I feel like its not worth it to buy new while I can do it myself. =.=

Me is having a real problem here.

Dear husband, this is me writing my proposal for a new Brother 3034D Overlock machine,

Pleaseeeee....

TQ! 
:p

P/S: Me and my husband, we work well that way. We don't simply just buy things. The different is, to him, kalau setakat bende murah2 less that hundreds he's ok and will just buy it for me. But the problem is, the wife, always wanted to buy bende yg thousands and xpandang sgt pon bende yg less that hundreds ni. lol! haha! But, aku request xdela pelik2 and xmendatangkan faedah. I ask for something yg mcm mesin jahit. Benda2 yg macam tu. faham ke maksud aku? haha! so, writing this post for my husband to read. Sebab, he ask for a complete proposal every time I requested something BIG. hehe. pastu, aku pulak xreti nak cakap mulut. kene lah tulis. hehe.

Idaman.

Sunday, July 6, 2014

Nikah Kahwin

Assalamualaikum,

Jadi atas dasar nak mengekalkan kesinambungan cerita terakhir kita yg dah berkulat, yes I finnaly kahwin dgn jayanya and alhamdulillah, kami dikurniakan seorang baby boy. yeeeaaahhh! (dah beranak dah baru nak tgk blog balik?

LOL

So, nak pendekkan cerita and utk merangkumkan semua cerita perkahwinan kami, i attached this one video for you to have a peek on our wedding yg to me berjalan just perfect, just the way i wanted it to be. Simple, but still fulfill my childhood dream. But still, if ade yg rase terkurang, on behalf of everybody we apologize for any flaws. :(


And ultimate appreciation and thanks to uolllsssss yg tolong, yg dtg, semua2 la yg terlibat secara langsung n xlangsung. Alhamdulillah its a success!

And of course, alhamdulillah, terima kasih Allah sebab mendengar doa hamba mu yg hina ni. Actually, few days before, kami risau jugak la sbb time tu musim hujan xhabes lg. Tp tu la, Allah maha kuasa, kita niat baik, ikhlas, Allah bg rezeki, time kenduri tu terang, betul2 jam 5 baru hujanmlebat pon alhamdulillah sebab senang for us nak rendam periuk belanga. hehe. and subhanallah lg, hujan lebat tu pon sekejap je mcm agak2 air yg turun tu dah cukup nak buat rendam ape yg patt, then tros mcm renyai2 then stop tros boleh sapu2 laman afterwards. :)

and yes, back to square one, niat buat kenduri ikhlas nak menjamu, nak sedekah nak sama2 meraikan. benda2 lain semua kami buat simple2 je. kad kahwin pon murah2 je sebab terus masuk tong sampah kan... haha. but dr segi makanan mmg abah bg all out. So far, sepanjang abah buat kenduri xde lg org pnh complain about food sbb abah punye style abah selalu ckp for food, jgn berkira sbb org makan, xmembazir. :)

I love you abah!

And alhamdulillah makanan yg bajet for 1.5k org habis and just cukup2 and just nice je tinggal lg sikit for our family lepas kenduri (yela, semua dah penat mana larat nak masak lg for dinner kan? ) so, xde pembaziran.

Fuuuhhhh... dah, cerita pasal time awal2 kawen pulak dah xpasal2 aku fefeeling pengantin baru. Pose2 ni....

Istighfar... haha!

XOXO! Will write again, next time~

Tuesday, January 15, 2013

after it ends and before it started

assalamualaikum... wee!! alhamdulillah, my final exam is now over, so there's a lot of things coming. new challenges. so, insyaALLAH, before balik Johor jap lg, br la teringat, lama jgk x menaip. so menggatal jap. bukak blog sendiri, scroll down....down....tetibe termenjerit! AAAAAAAAA!!! ya ALLAH! pastu, atie tanye, tros ckp, eh..xde pape...xde pape... heheh. malu tetibe. terkejut, n tertakut, and terberdebar secara tiba2.

nmpk x??? 

aku selalu cam xkire, d last time aku kire ade 15 hari, so sbb kira hari...15, mcm byk je nombornye, mcm lama lg je lg. so, mcm rilek je lg. haha. tetibe td, bile tgk tggl 1 week and 4 days.... i was like mcm... sikit nye, 1, and 4....tros, dup..dap...dup...dap... haha. masa dah time! short time, time da tggl sikit. masa dah pendek. ha! amek kau. ape lg boleh nak terkeluar. haha

hurm, so far...persiapan, aku xpasti lg ape yg sebenarnye belom siap n ape lg yg aku belom buat sbb basically;

  • borang nikah kahwin- DONE
  • mak andam- DONE
  • pelamin- DONE
  • baju- ALMOST (still in da making)
  • kamar pengantin- DONE (recycle from my sister)
  • kenduri (makan, minum)- abah settle kan
  • goodies- kakak dah belikan tggl packing which might be done time rewang nnt
  • kasut princess- DONE
  • barang2 hantaran- DONE
dah, tu je yg aku mampu pk. aku xtau lg ape yg perlu disiapkan. aku rasa tu je la yg perlu aku rasa, hurm. so, balik ni, aku telah ditugaskan utk mengemas rumah sebelum semua org balik, sebelum rewang bermula, tlg abah kemas bangsal tok masak2 kat belakang rumah, tmn abah survey lembu. haaa! lembu pon sekarang tgh menjadi 1 permasalahan besar. LEMBU XJUMPE LG!!!!

basically, lembu mmg la banyak, tp abah ada criteria die yg perlu dipenuhi..sbb tu la mcm ssh sket tu. hurm. 
so, kirenye, aku balik ni, aku akan berda dalam proses intermission, ala, mcm hindustan selalu tu...



so, basically aku lah heroin. hew3! so, tiada istilah rehat tok aku cuti ni sbb byk sgt berderet3. and actually, sume event yg sgt besar! the first one of course my nikah, then pas nikah i will need to bring my husband to meet the elders, and he will bring me to meet his elders. time tu journey jauh jgk la. habiskan yg di johor, pastu kene proceed ke kl, pastu back to puncak kejap tok kutip the rest of my belongings, kelantann, few places in pahang, then br blk ke rumah bakal suami ku di kuantan. hohoho! then i have about 1 week. seminggu tok buat segal persiapan yg berbaki tok kenduri di kuantan pulak. so, aku xtau bile br aku boleh proceed tok my final year project. hurm. belom cite honeymoon lg. ohoi! :p

so, kawan2. marilah bersama2 doakan kesejahteraan aku and encik tunang sekeluarga..semoga semua urusan kami dipermudahkan. semoga semua bejalan lancar. insyaALLAH. :)

ok, u can...i can't! :O

Friday, December 28, 2012

bukan senang nak senang. sigh~~~

hahaha. aku rasa aku lah pengantin yg sgt rilex di abad ini. cewah! xla jgk sbnrnya. sementara aku dihujani dgn kemalasan tok berjuan dlm peperiksaan, ahli family lain sume tgh bertungkus lumus utk menyiapkan apa yg ptt tok majlis pernikahan aku nnt dr pelamin, unga telur, hantaran, goodies n etc. tetibe rasa malu pulop. hoho!

the community....sume sibuk berbincang ttg my wed...task n PIC lg! hohoho...rasa bertuah sgt having them by my side. :D
my eldest sister da siap buatkan jadual pulak. adik beradik yg ni nak kene buat ape, siap ada kumpulan lg. haha. tugas dibahagikan dgn seadil mungkin mengikut keadaan masing2. hurm. scroll down....down lg....tetibe da end of page! eh? nama aku xde?? so br nak click reply, br teringat, owh...ok, aku raja sehari time tu. cettt! teringat zaman2 kakak2 aku kahwin dulu. aku la haiiiii yg sibuk ke sana sini. sekarang giliran aku mcm xbiasa pulak. berdebar tetibe. ohoi!!!

sedar xsedar, sekarang mmg tggl dlm 29 hari lg sebelum majlis. dup dap dup dap...bila fikir je berdebar...yela, bukan setiap tahun kahwin. :p

tp sebelum tu, aku terpaksa berhadapan dgn pen n paper...bertungkus lumus tok my final sem punya examination. so, bila da start berangan jd Cinderella je....bila pk pasal dewan exam tros teeetttttt....layu mcm sayur rebus. hoho!

semakin nak dekat ni jgk la hai, hati ni mcm2 rasa. syaitan menghasut jgn buat benda baik. rasa sangsi lah, xyakin lah, xsedia lah, sume3 ada. hurm... so, lately ni pon kitorg jgk berkomunikasi mcm selalu. sbb both sibuk dgn komitmen masing2. aku paksa rela belajar, die sibuk dgn keje kat office, uruskan parents die (since he's the only child), nak pindah rumah, uruskan project homestay lg. aku call je, busy...hurm... mungkin mcm ni kot dah kahwin nnt. tu la yg terlintas dlm kepala otak aku ni haaaa...xde masa nak asyik2  i love u...u love me....yg utama sekali adalah tanggungjawab. so, maybe ni adalah sedikit training tok diri aku...tanggungjawab!

aku ni adalah satu jenis manusia yg sgt cpt melayang. xleh nak fokus lama. haha. so, sekarang aku tgh jalani training yg coach nye adalah encik tunang... he ask me to take control over my body. use my head first instead of my heart. yela, sbb aku ni sgt lah hai selalu act before think. so, i hurt people most of the time when i open my mouth. bila da kuar segala mcm tu br la rasa serba salah....duh! so, yes, bukan senang. sbb once something tu dah jd habit, bkn senang nak buang kan...dah habit asyik berkepit, call n sms...so, bila xde sume tu jd mcm lost. mula la rasa terabai la, die da x sayang aku la, ape la. wadafakkkkk? tp x senang bukan lah mustahil. so, i just need to put more effort on it. i need to force my body to do things that is right for me. berusahalah! :D


Dalam surat Alam Nasyroh, Allah Ta’ala berfirman,
فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا
Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.” (QS. Alam Nasyroh: 5)
إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا
Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.” (QS. Alam Nasyroh: 6)

lets make a change! a better change. :D

INSYAALLAH.
:D

Tuesday, December 18, 2012

an end

sometimes, i wonder how perfect is perfect?

sometimes, i wonder, how great is great?

sometimes, i wonder, how strong is strong?

sometimes i wonder, how smart is smart?

sometimes i wonder, how brave is brave?

but now, i can finally understand the true meaning of it relies on the person who is judging it. we were created to be different from others. different by means physically and mentally (the way we think of something). it is totally subjective! we are the one who sets the benchmark of how _____ is _____. so, if that person is unable to meet your criterion, don't hate them coz you too might be hated by somebody eases somewhere in this world due to your inadequacy in filling in that somebody's standard.

be yourself

it is a very famous phrase. very famous until it turns out to be easier said than done. simple sentence with a lot of meaningful thought inside of it. have u ever be in my situation when u adore somebody, u tends to follow what are they wearing, what are they doing, how they walk, and etc... and at some point u are tired of trying to be that person because you really are not that person! deep down inside yourself there must be the real YOU. in my case, i am still searching and looking for ME. :)

i hate myself for being helpless

i hate myself for being hopeless

i hate myself for being weak

honestly, i am so very tired of the feeling of getting that kinda look mcm, ok, you can't do anything, you just follow what I ask you to be. it's so very tiring. the acting. hopefully, that one fine day i can stand on my two feet without anybody's help, without having anybody asking me to do what is right for them and totally wrong for me. i am still waiting for that one fine day to come.

i can totally live my life happily before you came, and should i change that after you're here? i am done with the tries to impress you. i am now doing things because i wanted to do it. because i love it. no more because of you.